Het startpunt: het ambitiedocument
In het najaar van 2020 werkten we, na overleg met verschillende actoren zoals steden en gemeenten, waterbeheerders, beleidsmakers, middenveldorganisaties en actiegroepen, een ‘ambitiedocument’ af. Dit document bevat een samenvatting van de probleemzones en uitdagingen in de Dendervallei, de missie van het Strategisch Plan en vijf scherpe, gedetailleerde ambities of subdoelstellingen. Zo vormt dit document het kompas dat richting geeft aan het Strategisch Plan Ruimte voor Water Dendervallei.
Stap 2: ideeën verzamelen & in dialoog gaan
In de afgelopen maanden werkten we een aantal mogelijke scenario’s uit voor plekken waar wateroverlast een probleem is of kan worden. Van 14 december tot 17 januari stelden we die mogelijke scenario’s aan jou voor. Via infoborden langs de fietsknooppunten in de Dendervallei ontdekte je welke oplossingen er mogelijk zijn én kon je jouw mening en ideeën delen via een online vragenlijst. De belangrijkste resultaten van deze bevraging koppelen we begin maart naar jou terug. Ontdek er hier alles over.

En daarna?
Op basis van deze input werken we samen met de steden en gemeenten en andere actoren mogelijke ‘alternatieven‘ uit. Dat zijn enkele verschillende combinaties van maatregelen om onze doelstellingen te bereiken.
Om het effect van de alternatieven te meten, starten we vervolgens verschillende analyses en een strategisch milieueffectenrapport (MER) op. Want meten is weten. We bekijken niet alleen het effect op wateroverlast en waterschaarste, maar ook de meerwaarde op economisch, sociaal, ecologisch,… vlak.
Op basis van die analyses wegen we de effecten van elk alternatief af en kiezen we in overleg voor een “voorkeursalternatief“. Dat leggen we voor aan de Vlaamse Regering ter goedkeuring.
Vervolgens kan de concrete uitrol van de maatregelen uit het “voorkeursalternatief” opgestart worden.*