Werken aan Denderstuw en -sluis in Aalst gaan vooruit

Toekomstbeeld stuw-sluiscomplex Aalst (©De Vlaamse Waterweg nv)
Toekomstbeeld stuw-sluiscomplex Aalst (©De Vlaamse Waterweg nv)

De stuwen op de Dender worden volledig vernieuwd. De huidige stuwen van Geraardsbergen, Idegem, Pollare, Denderleeuw en Aalst werken nog met schotbalken. De constructies zijn sterk verouderd en arbeidsintensief om te bedienen. Om de bedrijfszekerheid te verhogen, worden ze vervangen door geautomatiseerde klepbalgstuwen. Die zorgen voor meer nauwkeurigheid en veiligheid.

Momenteel werkt De Vlaamse Waterweg nv aan de stuw en sluis van Aalst. Met het nieuwe stuw-sluiscomplex, dat vlakbij de spoorwegbrug ligt, wil De Vlaamse Waterweg nv onder andere de waterbeheersing van de Dender aanpakken in het kader van overstromingsrisico in de regio. Het complex wordt ook voorzien van een voetgangers- en fietsersbrug. Zo geraak je veilig en vlotter op je bestemming, langs de Dender.

Er zijn al heel wat werken achter de rug. Momenteel voert de aannemer er de staal- en elektromechanische werkzaamheden uit. Weldra zal ook de staalconstructie van de nieuwe stuw geïnstalleerd worden. De aannemer baggert momenteel ook het volledige pand tussen de bestaande en de nieuwe sluis. Als alles goed gaat, kunnen de nieuwe stuw en sluis eind 2023 in gebruik genomen worden. Nadien zijn er nog enkele werken zoals de bouw van de vispassage en de werken aan de nieuwe fietsers-en voetgangersbrug.

Lees hier meer op de website van De Vlaamse Waterweg nv.